Zijn we de zaak toch niet al inhoudelijk aan het behandelen? Want er worden al flink wat details uit het dossier besproken. Toch zijn we nu nog in de fase waarin op zitting wordt onderzocht of het dossier compleet is. Of nog meer onderzoek moet worden gedaan en zo ja, welk onderzoek dan.

Uitgebreide toelichting OM

Het OM heeft zich daar twee weken geleden over uitgelaten aan de hand van een uitgebreide toelichting op het onderzoek tot nu toe. Het OM heeft verschillende scenario’s onderzocht en er een aangemerkt als hoofdscenario. Dat is het scenario dat vlucht MH17 is neergehaald door een BUK-raket die is afgevuurd vanaf een landbouwveld in de buurt van Pervomaisky door DPR-strijders. Wat het OM betreft is het onderzoek zo goed als klaar.

Scenario’s volgens verdediging

De afgelopen twee dagen heeft de verdediging verteld dat wat haar betreft nog een hoop vragen te stellen zijn en dat nog onderzoek moet worden verricht. De verdediging wijst op twee volgens haar nog mogelijke, niet uit te sluiten, scenario’s. Allereerst het ‘warplane’ scenario, waarin zich in de nabijheid van vlucht MH17 een militair gevechtsvliegtuig van de Oekraïense luchtmacht zou hebben bevonden. Daarnaast op het ‘Oekraïense BUK’-scenario, waarin vlucht MH17 zou zijn neergeschoten door een BUK-raket van het Oekraïense leger. De verdediging vindt dat daar nog nader onderzoek naar moet worden gedaan en dat het onderzoek nog niet klaar is. Zo zouden in elk geval nog de nodige (meer dan 100) getuigen en deskundigen moeten worden gehoord en zou zij bijvoorbeeld ook in de gelegenheid moeten worden gesteld om de originele tape van de Cockpit Voice Recorder te beluisteren en technisch te laten onderzoeken. In dat verhaal zijn ook details uit het dossier aan de orde gekomen omdat de verdediging goed moet uitleggen waarom een onderzoek volgens haar nog verricht zou moet worden.

Schouw reconstructie

De verdediging heeft ook gereageerd op de enkele verzoeken die het OM eerder heeft gedaan, zoals het verzoek om een schouw van de reconstructie van het vliegtuig MH17.

Vervolg

De zitting zal aanstaande vrijdag 26 juni 2020 om 10.00 uur worden voortgezet om het OM de gelegenheid te geven te reageren op de verzoeken van de verdediging. Zo nodig kan de verdediging in de week daarna nog enige opmerking maken. Na die reacties is het aan de rechtbank om over alle verzoeken na te gaan denken.