Lees hier de samenvatting van 23 maart 2020

Wat gaat er gebeuren?

De rechtbank vat samen wat op de vorige zitting is besproken en wat er sindsdien is gebeurd.

De verdediging en het Rechtsbijstandsteam krijgen de gelegenheid het woord te voeren.

Verder geeft het Openbaar Ministerie een toelichting op het opsporingsonderzoek. De verwachting is dat deze toelichting enkele dagen in beslag neemt.

Aan het einde van dit zittingsblok zal de rechtbank zo nodig beslissingen nemen en vooruitblikken naar het volgende zittingsblok vanaf 31 augustus 2020.

De voorlopige planning

De verwachting is dat de gehele eerste week wordt benut door de inleiding van de rechtbank, eventuele opmerkingen van de verdediging en het Rechtsbijstandsteam van de nabestaanden en de toelichting van het Openbaar Ministerie.

Zoals het er nu naar uitziet wordt de zitting na 12 juni onderbroken tot 22 juni 2020.

Op die dag krijgt de verdediging de gelegenheid om eventuele onderzoekswensen neer te leggen. Daarna wordt de zitting wederom onderbroken tot een later moment voor reacties. De rechtbank gaat er op dit moment van uit dat dit deel van de zitting uiterlijk op vrijdag 26 juni 2020 kan worden afgerond.

Voor zover de rechtbank beslissingen heeft te nemen naar aanleiding van hetgeen is aangevoerd, verzocht en/of gevorderd, zal de zitting onderbroken worden tot uiterlijk vrijdag 3 juli 2020 of eerder als dat mogelijk is.

Op 29 en 30 juni 2020 is er géén zitting.

Opgemerkt wordt dat het verloop van een strafproces onvoorspelbaar is. Zittingsdagen kunnen door ontwikkelingen op de zitting mogelijk worden ingekort, verplaatst, aangehouden of zelfs worden afgelast. Het programma kan per dag aangepast worden.

Resumé van de dag

Aan het einde van iedere zittingsdag geeft de rechtbank een resumé van de dag in het perscentrum. Dit resumé is ook via de livestream te volgen. Media die er niet bij zijn kunnen vragen stellen via het emailadres mh17@rechtspraak.nl. Na het resumé van rechtbank Den Haag is er een persmoment van het OM. Vragen aan het OM kunnen gemaild worden naar mh17proces@om.nl.