De zitting zal in de zaken tegen alle verdachten worden voortgezet op 7 juni 2021 om 10.00 uur. Op die dag begint de inhoudelijk behandeling van de strafzaak MH17.

Op die eerste dag zullen meer algemene onderwerpen aan de orde komen. Op die dag kan worden gesproken over het onderzoek bij de rechter-commissaris en kunnen opmerkingen worden gemaakt over de schouw. Ook zal de rechtbank die dag een inleiding geven op de bespreking van het dossier de dagen daarna.

Bij de inhoudelijke bespreking van het procesdossier wordt ingegaan op de vragen die al eerder aan de orde zijn geweest:

  • Is vlucht MH17 neergeschoten met een BUK- raket?
  • Is een BUK-raket afgevuurd vanaf een landbouwveld nabij Pervomaiskyi?
  • Hebben de(ze) verdachten daarbij een rol gehad?

Verder zullen de persoonlijke omstandigheden van de verdachten worden besproken voor zover zich daarover informatie in het procesdossier bevindt.

De verwachting is dat het dossier door de rechtbank kan worden besproken in drie dagen, op 8, 9 en 10 juni 2021. De rechtbank zal daarbij de stukken die zich in het dossier bevinden, bespreken in samengevatte vorm. Vrijdag 11 juni 2021 is een uitloopdag. 

Daarna zal het Openbaar Ministerie op 17 en 18 juni 2021 nog de gelegenheid krijgen om delen van het dossier te bespreken. Mogelijk komt daarna ook de verdediging nog aan het woord om delen van het dossier te bespreken die zij nog van belang acht. Het zittingsblok loopt tot en met 9 juli 2021.

In september 2021 worden de nabestaanden in de gelegenheid gesteld hun spreekrecht uit te oefenen.

Kijk hier de livestreambeelden terug van de zitting:
Livestream 7 juni 2021 deel 1 
Livestream 7 juni 2021 deel 2