Het coronavirus en de bijbehorende landelijke richtlijnen vragen om aanpassingen voor het bijwonen van de zitting(en). Concreet betekent het dat minder mensen de zitting(en) kunnen bijwonen en de RIVM- en Rechtspraakrichtlijnen van toepassing zijn. Iedereen dient anderhalve meter afstand van elkaar te houden en mensen met lichte verkoudheidsklachten of koorts krijgen geen toegang tot het JCS en/of het perscentrum. Indien de coronamaatregelen door de overheid en de Rechtspraak verder worden aangescherpt en dit gevolgen heeft voor uw inschrijving, wordt u hiervan op de hoogte gebracht. Uiteraard is het proces voor iedereen te volgen via de livestream en bieden wij de beelden aan via de bestaande procedure. De voertaal tijdens de rechtszaak is Nederlands en alle informatie wordt vertaald naar het Engels.

Zaal D

Mocht u voor een plaats in zittingszaal D in aanmerking willen komen in blok 9 dan kunt u tot uiterlijk 23 augustus 2021 accreditatie aanvragen door een e-mail te sturen naar registration.courtmh17@rechtspraak.nl. Als de vraag naar een plaats in de zittingszaal groter is dan het aantal beschikbare plaatsen, bestaat de kans dat u de zitting niet in zaal D kunt bijwonen. Indien u de zitting dan in het perscentrum wilt bijwonen, vragen wij u om u ook voor het perscentrum te accrediteren.

Perscentrum

In het perscentrum kunt u via een liveverbinding zien en horen wat er gebeurt in zittingszaal D. Indien u de zitting in het perscentrum wilt bijwonen in blok 9, kunt u zich via het accreditatiesysteem registreren. Wanneer u bent ingelogd, kunt u onder het tabblad ‘zittingsdagen’ de zittingsdagen selecteren waarvoor u zich wilt aanmelden.

Het accreditatiesysteem

Belangrijk

U wordt verzocht zich alleen aan te melden via het accreditatiesysteem wanneer u daadwerkelijk voornemens bent om de zitting in het perscentrum bij te wonen. Bij twijfel verzoeken wij u contact op te nemen met accreditatiemedewerkers via het mailadres registration.courtmh17@rechtspraak.nl. Op deze manier weet de rechtbank hoeveel journalisten zij daadwerkelijk per dag kunnen verwachten. Als de vraag groter is dan het aantal beschikbare plaatsen (afhankelijk van de coronamaatregelen), bestaat de kans dat u de zitting niet in het perscentrum kunt bijwonen.

Toewijzing zaal D en perscentrum

De volgorde van binnenkomst van de aanmeldingen is niet bepalend voor de toewijzing. Uiterlijk 1 september 2021 ontvangt u bericht of u de zitting in het JCS of het perscentrum kunt bijwonen. Uw accreditatie is persoonsgebonden. Dat betekent dat u uw accreditatie niet kunt overdragen.

Actueel

Bekijk de pagina actueel voor nieuwsberichten.

Zittingsdagen

De planning van zittingsdagen vindt u bij 'over de rechtszaak'.

Contact

Neem voor vragen contact op met de rechtbank Den Haag, afdeling communicatie MH17, telefoonnummer 088 - 361 17 11 of 06 - 52 83 05 31.
E-mail mh17@rechtspraak.nl of neem rechtstreeks contact op met een van de persvoorlichters: T 06 - 52 83 05 31 (ook via WhatsApp).
Heeft u vragen over het accreditatieproces, dan kunt u contact opnemen met het team communicatie van MH17 via het e-mailadres registration.courtmh17@rechtspraak.nl.