Ons perscentrum biedt plaats aan 500 personen.  Er zijn 300 werkplekken ingericht met voldoende stopcontacten. Via grote schermen kan de aanwezige pers de zitting live volgen. Geluid wordt verzorgd middels infraroodzenders en koptelefoons.

Iedereen die gebruik wil maken van het perscentrum, moet geaccrediteerd zijn. Het perscentrum is in hoofdzaak toegankelijk voor geaccrediteerde pers, uitzonderingen worden gemaakt voor procespartijen en procesdeelnemers. Het zichtbaar dragen van de accreditatiepas is verplicht. Let op: In verband met het Coronavirus is het perscentrum gesloten tot zeker 6 april.

Bekijk onze video over JCS en het perscentrum.

Volg de zittingen
In het perscentrum kan naar een registratie van de zitting gekeken worden. Op grote schermen worden de beelden getoond van de zes camera’s die opgehangen zijn in de zittingszaal.

De zittingen zijn voor iedereen ook te volgen via de livestream op deze website in het Nederlands en Engels. De livestream vertoont beelden van meerdere camera’s in de zittingszaal. Bekijk onze video over het volgen van beelden uit de rechtszaal.

Openingstijden
Het perscentrum is op zittingsdagen geopend van 7:00 tot 22:00 uur (met uitzondering van 23 maart).

Eten en drinken
Koffie, thee en water zijn gratis verkrijgbaar. Bij de catering zijn broodjes, salades en warme maaltijden te koop.

Route naar Justitieel Complex Schiphol (JCS)
Pers is welkom met eigen vervoer, maar de parkeerplaatsen zijn beperkt. Voor SNG wagens is ruimte voor het complex in de perszone.
Bekijk de routebeschrijving.

Huisregels
We hebben huisregels opgesteld voor bezoekers van het perscentrum, met als doel:

  • duidelijk maken hoe de toegang tot het perscentrum is geregeld voor degenen die daar gebruik van willen maken;
  • het zorgen voor orde en veiligheid voor de gebruikers en rechtbankmedewerkers.

Lees de huisregels van het perscentrum

Persrichtlijn MH17-proces
Rechtszaken in Nederland zijn – in beginsel – openbaar. Journalisten mogen hierbij aanwezig zijn en hun werk doen. Hiervoor is een landelijke richtlijn opgesteld, de persrichtlijn 2013. In het MH17-proces geldt deze persrichtlijn ook. Rechtbank Den Haag kan echter afwijken van de persrichtlijn en aanvullende afspraken maken.

Gebruik van radiofrequenties
Tijdens het proces zal er door veel partijen gebruik worden gemaakt van radiofrequenties. Dit intensieve gebruik moet zorgvuldig georganiseerd worden, om verstoring te voorkomen. Meer hierover is te vinden in de richtlijnen van Agentschap Telecom

Contact met de afdeling communicatie
In het perscentrum is een balie voor assistentie. Hier kunt u ook aanvragen voor interviews doen. Buiten zittingsdagen kunt u voor persvragen contact opnemen met de rechtbank Den Haag, afdeling communicatie MH17, telefoonnummer 0883611711.