Het perscentrum en zaal D in het Justitieel Complex Schiphol zijn vanwege de coronamaatregelen beperkt toegankelijk.

RIVM- en Rechtspraakrichtlijnen

In het perscentrum zijn de RIVM- en Rechtspraakrichtlijnen van toepassing. Iedereen dient anderhalve meter afstand van elkaar te houden. Mensen met lichte verkoudheidsklachten of koorts dienen thuis te blijven, en krijgt u geen toegang tot het gerechtsgebouw. In dat geval bent u aangewezen op het volgen van de zitting via de livestream.

Mondkapjes verplicht

Het perscentrum is een publieksruimte en daarom is het (net als in het JCS) verplicht om een mondkapje te dragen. Neem hiervoor uw eigen mondkapje mee. Uw mondkapje mag af zodra u aan uw werkplek zit.

Werkplekken

Ons perscentrum biedt plaats aan 500 personen.  Er zijn 300 werkplekken ingericht met voldoende stopcontacten. Via grote schermen kan de aanwezige pers de zitting live volgen. Geluid wordt verzorgd middels infraroodzenders en koptelefoons.

Iedereen die gebruik wil maken van het perscentrum, moet geaccrediteerd zijn. Het perscentrum is in hoofdzaak toegankelijk voor geaccrediteerde pers, uitzonderingen worden gemaakt voor procespartijen en procesdeelnemers. Het zichtbaar dragen van de accreditatiepas is verplicht. Bekijk onze video over JCS en het perscentrum.

Volg de zittingen

In het perscentrum kan naar een registratie van de zitting gekeken worden. Op grote schermen worden de beelden getoond van de zes camera’s die opgehangen zijn in de zittingszaal. De zittingen zijn voor iedereen ook te volgen via de livestream op deze website in het Nederlands en Engels. De livestream vertoont beelden van meerdere camera’s in de zittingszaal. Bekijk onze video over het volgen van beelden uit de rechtszaal.

Openingstijden reguliere zittingsdagen

Het perscentrum is in blok 8 op zittingsdagen geopend van 9:00 tot uiterlijk tot één uur na afloop van de zitting.

Eten en drinken

Koffie, thee en water zijn gratis verkrijgbaar.

Route naar Justitieel Complex Schiphol (JCS)

Pers is welkom met eigen vervoer, maar de parkeerplaatsen zijn beperkt. Bekijk de routebeschrijving.

Huisregels

We hebben huisregels opgesteld voor bezoekers van het perscentrum, met als doel:

  • duidelijk maken hoe de toegang tot het perscentrum is geregeld voor degenen die daar gebruik van willen maken;
  • het zorgen voor orde en veiligheid voor de gebruikers en rechtbankmedewerkers.

Lees de huisregels van het perscentrum.

Persrichtlijn strafzaak MH17

Rechtszaken in Nederland zijn – in beginsel – openbaar. Journalisten mogen hierbij aanwezig zijn en hun werk doen. Hiervoor is een landelijke richtlijn opgesteld, de persrichtlijn 2013. In de strafzaak MH17 geldt deze persrichtlijn ook. Rechtbank Den Haag kan echter afwijken van de persrichtlijn en aanvullende afspraken maken.

Gebruik van radiofrequenties

Tijdens het proces zal er door veel partijen gebruik worden gemaakt van radiofrequenties. Dit intensieve gebruik moet zorgvuldig georganiseerd worden, om verstoring te voorkomen. Meer hierover is te vinden in de richtlijnen van Agentschap Telecom.

Contact met de afdeling communicatie

In het perscentrum is een balie voor assistentie. Hier kunt u ook aanvragen voor interviews doen. Buiten zittingsdagen kunt u voor persvragen contact opnemen met de rechtbank Den Haag, afdeling communicatie MH17, telefoonnummer 088 - 361 17 11 of 06 - 528 30 531.