Over de rechtszaak MH17

Overzicht van achtergrondinformatie over rechtszaak MH17.

Lees meer

Stand van zaken

Nederland, Maleisië, Australië, België en Oekraïne doen internationaal opsporingsonderzoek naar de oorzaak van het neerstorten van het vliegtuig met vluchtnummer MH17 en naar de verdachten. Het onderzoek heeft ertoe geleid dat het Nederlands Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten de verdachten te vervolgen. De eerstvolgende stap is dat het OM een dagvaarding stuurt naar de verdachten die verantwoordelijk worden gehouden voor het neerstorten van het toestel met vluchtnummer MH17. Hierin zal staan wie wordt verdacht van welke strafbare feiten.

Lees meer

Aanleiding voor de rechtszaak MH17

De Boeing 777-200ER van Malaysia Airlines met vluchtnummer MH17 stortte op weg van Amsterdam (Nederland) naar Kuala Lumpur (Maleisië) neer in een dorp in de regio Donetsk in Oost-Oekraïne. Hierbij kwamen alle 298 inzittenden om het leven.

Lees meer

Vooronderzoek door Joint Investigation Team

Diverse landen wilden opsporingsonderzoek doen en daarin samenwerken. Daarvoor werd op 7 augustus 2014 een Joint Investigation Team (JIT) opgericht. Onder leiding van het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) werken in het JIT opsporingsautoriteiten samen uit Nederland, Maleisië, Australië, België en Oekraïne, het land waar de MH17 neerstortte.

Lees meer

Nieuwe wetten

Om het berechten van de verdachten in Nederland mogelijk te maken zijn er wetsvoorstellen gemaakt, waarmee alle partijen in de Eerste Kamer op 10 juli 2018 hebben ingestemd.

Lees meer

Vervolgingsbeslissing

Op 19 juni 2019 heeft het OM bekend gemaakt dat op basis van de door het JIT verzamelde feiten is besloten de personen te vervolgen die verantwoordelijk worden gehouden voor het neerstorten van het vliegtuig MH17 in Oost-Oekraïne.

Procedure rechtszaak MH17

Het Nederlands strafprocesrecht kent een vast stramien. In de tijdlijn ziet u de procedure van de rechtszaak MH17, van het meest naar het minst recente stadium.

Lees meer

Een strafzaak in Nederland

Nederland is een rechtstaat. In een rechtstaat gaan strafbare feiten niet alleen de dader en het slachtoffer aan, maar de hele samenleving. Daarom worden mensen die verdacht worden van een strafbaar feit door de overheid in het openbaar vervolgd. Om te zorgen dat dit eerlijk gebeurt, gelden er regels: het Nederlandse strafprocesrecht. In een Nederlands strafproces zijn de rollen verdeeld over rechters, Openbaar Ministerie, verdachten en hun advocaten, en eventueel slachtoffers/nabestaanden en hun advocaten.

Lees meer