Het coronavirus en de bijbehorende landelijke richtlijnen vragen echter om aanpassingen voor het aankomende zittingenblok. Concreet betekent het dat slechts een beperkt aantal mensen de zitting in het Justitieel Complex Schiphol (JCS) kan bijwonen. Het proces is voor iedereen te volgen via de livestream die onder andere wordt aangeboden via deze website.

Gereserveerde zittingsdagen juni 2020
De gereserveerde zittingsdagen in juni 2020 zijn van maandag 8 juni tot en met vrijdag 3 juli 2020. Het is nog niet duidelijk of alle gereserveerde dagen worden gebruikt. Zittingsdagen kunnen door omstandigheden worden ingekort, verplaatst, aangehouden of zelfs worden afgelast. 

Aanwezig in zittingszaal
In het JCS zijn de RIVM- en Rechtspraakrichtlijnen van toepassing. Iedereen dient anderhalve meter afstand van elkaar te houden en mensen met lichte verkoudheidsklachten of koorts krijgen geen toegang tot het gerechtsgebouw. In de zittingszaal zullen naast de rechters, griffiers en officieren van justitie maximaal twee advocaten van de nabestaanden, twee advocaten van de verdediging en een beperkt aantal mediavertegenwoordigers aanwezig zijn. Voor een beperkt aantal nabestaanden is de publieke tribune boven de zittingszaal gereserveerd. Voor belangstellenden is er dit zittingenblok geen ruimte. Zij zullen de zitting via de livestream kunnen volgen.

Het perscentrum is gesloten. 

Toekomstige zittingen
Na het zittingenblok in juni staat het volgende zittingenblok voor september gepland. Afhankelijk van de dan geldende landelijke richtlijnen zullen wij een aangepast plan maken hoe de strafzaak MH17 en de aanwezigheid van nabestaanden, media en belangstellenden vormgegeven kan worden. 

Informatie
Op deze website en het Twitteraccount @CourtMH17 wordt actuele informatie over de strafzaak gedeeld.