Pers

De zittingen van de rechtszaak MH17 vinden plaats in het Justitieel Complex Schiphol (JCS). Als journalist is het mogelijk accreditatie aan te vragen om het in JCS aanwezig te zijn in het perscentrum of in de zittingszaal. Alle zittingen kunnen worden via onze livestream, deze beelden zijn ook beschikbaar om uit te zenden.

Perscentrum

Het perscentrum en zaal D in het Justitieel Complex Schiphol zijn op dit moment beperkt toegankelijk. Vanaf 1 juli 2020 is het perscentrum open voor 100 personen.

 

Het perscentrum biedt normaliter plaats aan 500 personen en er zijn 300 werkplekken. Bezoekers van het perscentrum kunnen via 12 schermen live de zitting volgen.

Alles over het perscentrum

Route naar JCS en het perscentrum

Pers is welkom met eigen vervoer, maar de parkeerplaatsen zijn beperkt. Voor SNG wagens is ruimte voor het complex in de perszone. Bekijk de routebeschrijving naar het Justitieel Complex Schiphol.

Routebeschrijving naar JCS

Communicatie | persvoorlichting

Interview met persrechter

Mocht u tijdens of na afloop van de zitting een interview wensen met een van de persrechters dan kunt u hiervoor ook een verzoek indienen bij de informatie balie in het perscentrum of via het e-mailadres mh17@rechtspraak.nl. Interviews worden gegeven voor de hoofdingang van het JCS, in het perscentrum of via Skype. Bij interviews moet u rekening houden met een minimale afstand van 1,5 meter. Op zittingsdagen kent de rechtbank een interviewstop tussen 17.00 en 18.00 uur met het oog op de voorbereidingen op het resumé van de dag.

Resumé van de dag

Het resumé van de dag vindt zoals gebruikelijk plaats in het perscentrum (bij benadering een half uur) na het beëindigen van de zitting. Dit resumé is ook via de livestream te volgen. Media die er niet bij zijn kunnen vragen stellen via het emailadres mh17@rechtspraak.nl of een WhatsAppbericht sturen naar het telefoonnummer (+31) 06 528 305 31. Na het resumé van rechtbank Den Haag geeft het OM antwoord op vragen van journalisten. Vragen aan het OM kunnen gemaild worden naar mh17proces@om.nl.

Persvoorlichting

Voor persvragen kunt u contact opnemen met:
Rechtbank Den Haag, afdeling communicatie MH17.
Telefoon: 088-3611711 of  06 5283 0531 (ook bereikbaar via WhatsApp)
E-mail: mh17@rechtspraak.nl

Poolregeling fotografen

Gezien de huidige coronamaatregelen en de grote belangstelling, stellen wij een poolregeling voor fotografen in. Deze poolregeling wordt verzorgd door de persbureaus Reuters, Associated Press (AP) en het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP).

Meer over de poolregeling

Onze beelden uitzenden

Beelden uit de zittingszaal zijn geschikt voor uitzendingsdoeleinden, voor vragen kunt u contact opnemen met onze broadcasting leverancier NEP.

NEP Live Center Hilversum - Nederland
Telefoon (op werkdagen van 08:00-18:00 uur): +31 35 7600 834
Telefoon (buiten kantoortijden): +31 6 46 24 26 64
E-mail: planning.livecenter@nepgroup.com

 

Persrichtlijn

Rechtszaken in Nederland zijn – in beginsel – openbaar. Journalisten mogen hierbij aanwezig zijn en hun werk doen. Hiervoor is een landelijke richtlijn opgesteld, de persrichtlijn 2013. In het MH17-proces geldt deze persrichtlijn ook. Rechtbank Den Haag kan echter afwijken van de persrichtlijn en aanvullende afspraken maken.

Open de persrichtlijn (PDF)