Schouw

Zoals de rechtbank op 16 april 2021 heeft besloten, zal op woensdag 26 mei 2021 de schouw van de reconstructie van MH17 en de wrakstukken plaatsvinden.

De zitting van de rechtbank zal daarom op die dag worden verplaatst naar de vliegbasis in Gilze-Rijen (Noord-Brabant). Vandaag heeft de rechtbank de werkwijze voor die dag bekend gemaakt. De rechtbank heeft de reconstructie en de wrakstukken nog niet eerder gezien en zal woensdag als eerste de wrakstukken gaan bekijken. Daarna krijgt de verdediging, de officieren van justitie en twee leden van het rechtsbijstandsteam van de nabestaanden de gelegenheid de wrakstukken te bekijken. De gehele zitting van de schouw is via de livestream te volgen. De rechtbank laat ook zelf opnamen maken van de schouw en die worden in het procesdossier gevoegd.

De rechtbank zal bij de schouw met name  de vorm- en grootte van de impactschade aan de romp, cockpit en andere onderdelen van het vliegtuig aandacht geven. Waar nodig zal de rechtbank met behulp van een hoogwerker de schade aan de wrakdelen van dichtbij kunnen bekijken.  

Nadere verzoeken en onderzoekswensen

Tijdens de zitting van vandaag heeft de verdediging nadere verzoeken en onderzoekswensen aan de rechtbank voorgelegd. Het openbaar ministerie zal daarop voor 18 juni 2021 schriftelijk op reageren, waarna de rechtbank daarop beslissingen zal nemen.

Impact voor de nabestaanden

Verder heeft de rechtbank vandaag aandacht geschonken aan de nabestaanden en de impact die de schouw en de inhoudelijke behandeling op hen kan hebben. Over de inhoudelijke behandeling heeft de rechtbank gezegd dat de sectierapporten van de slachtoffers niet in detail zullen worden besproken en er geen beeldmateriaal waarop slachtoffers te zien zijn, wordt getoond.

Kijk hier de livestreambeelden terug: 
Livestream 21 mei 2021