Vandaag heeft het Openbaar Ministerie (OM) bekend gemaakt dat het 4 verdachten die verantwoordelijk worden gehouden voor het neerstorten van vlucht MH17 gaat vervolgen. De zaak is aangebracht bij de rechtbank Den Haag. Deze gaat nu de nodige stappen nemen om te komen tot een behandeling van de zaak. Daarvoor heeft de rechtbank als voorzitter Hendrik Steenhuis benoemd. Welke andere rechters de zaak gaan behandelen, wordt binnenkort bekend gemaakt. De eerste zittingsdag zal plaatsvinden op 9 maart 2020. 

De behandeling van de zaak vindt plaats in het Justitieel Complex Schiphol te Badhoevedorp. Het Paleis van Justitie in Den Haag kan een zaak met zo een grote omvang niet huisvesten; de juiste faciliteiten zijn hiervoor niet aanwezig.

Geen inhoudelijke informatie
De rechtbank kan over het verdere inhoudelijke verloop van het MH17-proces nog niets zeggen. Ook aanvullende vragen met betrekking tot de behandelende rechters, de locatie, de faciliteiten voor de nabestaanden, belangstellenden en media kunnen in deze fase nog niet worden beantwoord.